HTML

anagyéletérzés

vers formában leírt gondolatok,melyeket - sok év hezitálás után - úgy döntöttem, megmutatok. Nem török irodalmi babérokra, de beleestem abba a csapdába, hogy alkottam valamit, és érdekel, másoknak hogy tetszene, ha megmutatnám. hát most kipróbálom. olvassátok.

Friss topikok

  • Dhor: most csak felületesen olvastam el, nem gondoltam bele minden sorba, és így átjött egy nagyon átére... (2012.03.05. 20:17) na kezdjük
  • lucaorsolya: de még mennyire :) (2012.01.31. 14:03) szakdoga helyett
  • Tomeczek: Ez nagyon szép! :) (2011.12.27. 12:58) karácsony
  • mindenmash: Annyi értelme legalábbis van, hogy az én agyamban is ugyanez az értelmetlenség honol. Az pedig vég... (2011.10.01. 22:40) feszültséglevezetés
  • babapiskota88: hú Luca nagyon tetszenek a verseid. olyan jó érzés olvasni őket :) (2011.07.25. 15:56) Átdolgozva

Linkblog

10 tiszta víz, ha nem tiszta vidd vissza, majd a szamár megissza

lucaorsolya 2010.09.20. 23:54

Mozdulat

Csak ülni a csónakban és ámulni mindenen,

alattam végtelen mozgás a folyó,

az óriás fák zöld szörnyek, de jóságosak

és szomorúak is, könnyeznek végtelen,

talán az elveszített levelek miatt,

nekem is fáj mindez, de a víz elsodor

messze, mert a mozdulatlanság csak testemé,

belül én is áramlok, de ha magamra hagysz riad

a lelkem, darabokra tör és felduzzadok,

jeges áradás leszek, az egyenletes

lágy felszínt felváltja a harag éles kontúrja,

és magammal rántom a parton hagyott

civakodásokat, az önző sérelmeket,

így rohanok majd tovább, szennyesen,

zúgva, rombolva mindent, mit elérek,

nem hallgatva többé a parti neszeket,

ahogy az első esőcsepp rám zuhan,

apró fodrokkal, szürkén és puhán,

csak akkor eszmélek, mikor ezer

ponton szúrnak belém - nem tudom hogyan

tud fájni egy érintés, ami egy anyag velem,

amit belőlem bontott ki a nap, a fény,

de átadom magam az érzésnek, ez józanít,

sodrásom lassul, szétterül felületem,

újra vannak határaim, és szavaid,

én szomorú szörnyeim rámhajolnak vággyal,

már tiszta és hűs vagyok, mélységes nyugodt,

végre hallom az érintések apró surranásait,

ahogy a fák leveleit körbetáncolja a víz,

belemártom az ujjam, hadd csiklandozzon az erő,

a mozgás játéka a mozdulatlannal,

és sodródom vele, mindegy merre visz.

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valamikiszaladt.blog.hu/api/trackback/id/tr562311471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dhor · http://dhor16.gportal.hu 2010.09.22. 18:54:07

Néhol nekem nem logikus, ahogy két sort különválasztasz. Nekem más szavak után jönne a szünet, és ez megzavar. Viszont nagyon jó képek vannak benne (nem tudom hogyan tud fájni egy érintés, ami egy anyag velem; végre hallom az érintések apró surranásait...). És az is tetszik, hogy nem hasonlítod magad a folyóhoz, hanem úgy írod le, mintha te lennél az, de nem végig. És nem is lehet pontosan megmondani, mikor válsz azzá, mert folyamatos.

lucaorsolya 2010.09.22. 19:26:27

@Dhor: ezt a kritikát most nem értettem. fejtsd ki légyszíves, hogy hol nem logikus a soráthajlás. én ha egy összetartozó mondatot különszedek két sorrá, azt nem a szünet miatt teszem, inkább azt szeretném éreztetni, hogy folyamatos, hogy jönnek egymás után a gondolatok. persze csinálhatnám úgy is, hogy nem központozok(vagy erre nem ezt mondják?) illetve, nem tördelem a verset, de én jobb szeretem, ha van formája, még ha nem is egyenletes. Vagy a rímképlet miatt viszem át a gondolatot a köv. sorra (itt az 1-4,5-8,9-12 stb sorok rímelnek). de tényleg szeretném, ha kiemelnéd, hogy mi nem logikus

lucaorsolya 2010.09.22. 19:27:58

még ha nem is tiszta rímek

mindenmash 2010.10.04. 23:50:52

Erre mondtad, ugye, hogy olvassam el és írjak róla véleményt, mert szerinted tetszene? Már annyiszor akartam és aztán soha nem volt olyan a hangulat. Most olvasom negyedszer és tényleg tetszik. Az egyetlen dolog, ami szerintem nem annyira simul bele a versbe, az a jeges áradás. Mert azt értem, hogy valami olyat akartál, ami megbont minden addigi rendszert és belevág a nyugalomba, de szerintem ezt valami más képpel érzékletesebben lehet elérni. Nem tudom, érted-e, mit akarok mondani. Nem azt, hogy olcsó ennyire egyértelmű hatású képet használni, hanem hogy valami a keretbe jobban illeszkedő dolog finomabb és hatásosabb lenne.
Ettől függetlenül nagyon-nagyon tetszik a vers. Az egyik kedvencem.

lucaorsolya 2010.10.05. 11:21:54

Értem, hogy hogy érted, és egyetértek vele, bár szerintem a jeges áradás pont belefér nekem, ami viszont szétcsapja a verset számomra és közhelyesnek érzek a kép tovább bontása(és magammal rántom a parton hagyottcivakodásokat, az önző sérelmeket...), csak még nem találtam ki jobbat:) de dolgozom az ügyön. Egyébként nem is annyira megbontani akartam, inkább a víz sokszínűségét, sokféle állapotát akartam leírni, és hogy én miért érzem ennyire magaménak ezt az elemet. de persze ezt lehet kevésbé implicit módon is. hát igen. nehéz nem közhelyesnek lenni.

mozzarella 2010.10.18. 13:47:15

Nekem ez a jelenlegi kedvencem. Illetve a jelenlegi komoly kedvencem. (Mert a csókok bravúrosak, no meg a legutóbbi/III.) Nekem nagyon-nagyon tetszik. Tetszik, hogy teljesen átérzem, (mondjuk a Duna-mánia közös), hogy látom magam előtt, szerintem borzasztóan jó változatos mégis végigvitt képileg. Nagyon sűrített érzelmileg, de pont eléggé ki van bontva.

lucaorsolya 2010.10.18. 23:29:16

a közepét akkor is szeretném finomítani. de köszönöm az észrevételt, jegyeztem:)
süti beállítások módosítása